Tvärsäkerhet
Varför är det så att vissa uttalar sig så tvärsäkert om saker de inte vet? Jag uttalar mig bara tvärsäkert när jag är tvärsäker, annars lägger jag alltid in ett ”kanske” eller ”jag tror”.
Igår befann jag mig i ett sammanhang där jag nästan hamnade i konflikt. Är det något jag kan och vet så är det om löpning. Jag kan inte allt men jag kan oerhört mycket mer än medelsvensson. Det är inte för att jag är bättre än någon utan för att jag har ett otroligt intresse för löpning. Jag har stenkoll på både mina tider och de tider som presteras på medel- och långdistans i VM och OS.
Någon vid vårt bord hävdade att det inte var fort att springa två kilometer på tio minuter. En annan hävdade att hon sprungit tre kilometer på tio minuter.
Jag hävdade att det var fysiskt omöjligt för en person som idrottat på ungdomsnivå i ett i och för sig starkt handbollslag, men ändå inte inriktat på löpträning i första hand, att springa tre kilometer på tio minuter. Det är elittider. Och jag hävdade även att två kilometer på tio minuter är snabbt. Inte i världsklass men mycket bättre än vad gemene man kan prestera.
Ändå fortsattes det att hävdas att jag hade fel. Man kontrollräknade även de tider jag uppgav. Till exempel att om man springer två kilometer på tolv minuter springer man en mil på en timme i samma tempo.
Jag tål att bli ifrågasatt när det gäller ämnen där folk satt sig in i fakta och vet vad de talar om men om man sitter med en marathonlöpare som faktiskt alltid tävlar mot klockan när hon tränar, läser ”Runner´s World”, följer medel- och långdistanstävlingar med brinnande intresse och umgåtts med andra löpare så kanske man ska lyssna i stället för ifrågasätta. Speciellt om man själv inte har det specialintresset.
Och den här diskussionen rörde egentligen ingen världsnyhet eller något som påverkar livet på det stora hela. Men dessa människor som uttalar sig med sådan pondus och säkerhet är farliga, det hävdar jag. Kanske drar jag det till sin spets men man måste vara både käll- och självkritisk för att vara trovärdig. Och för att inte lura en massa andra människor med felaktig fakta. Och kanske är det så att det är de mest osäkra människor som måste uttala sig med sådan säkerhet om saker de inte behärskar för att de själva är rädda att få sin faktakunskap ifrågasatt.