Tack, tack, tack!

Jag har kommit in på en kurs som går under förskolelyftet. Jätteroligt. Utvecklande. Utmanande. Spännande. Intressant. Bara en hake. För det finns det ju alltid.
Anledningen till att jag sökte utbildningen var att jag fick ett mail till mitt arbete där det tipsades om kursen. Så jag sökte. För jag är en sån som söker. Igår frågade jag förskolechefen om jag kunde få kurslitteraturen betald av arbetsgivaren. Jag fick avslag. Motiveringen var att jag sökt kursen på egen hand och att arbetsgivaren inte uppmanat mig att söka. Det var i och för sig positivt att jag ville utvecklas och det skulle ju gynna förskolan, det förstod hon.
Om det nu gynnar mitt jobb varför kan de inte betala kurslitteraturen? Jag vet inte längre om jag tror att de vill ha utveckling på förskolorna. För det är inte första gången det händer. Och det är inte en hum-bugg-kurs jag sökt.
"Dokumentera, följa upp, utvärdera och utveckla förskolans kvalitet" heter den och ges av Södertörns högskola.  Inga konstigheter, vad jag kan se. Det borde ligga i förskolans intresse att jag går den kursen eftersom det är just uppföljning och utveckling av förskolornas kvalitet som är de områden som behöver utvecklas i förskolorna generellt sett och i vår enhet i synnerhet.
Mitt dilemma är nu att jag inte har lust att lägga mer privata pengar på utbildning som är relevant för mitt yrke. Jag har redan över 200 000 i studieskulder och jag har redan handlat litteratur som är yrkesrelaterad för säkert  minst 10 000 genom årens lopp med tanke på hur många utbildningar jag deltagit i och de harjag genomfört på egen, privat tid. Tiden säger jag inget om för det kan jag tycka det är värt. Men som ensamstående mamma till en tonårsdotter har jag det inte alltför fett på mina konton. Det går runt och jag har väl egentligen ingen rätt att klaga men kurslitteratur är dyr och den belastar min ekonomi.
Dessutom tycker jag att det borde gynna förkolan om det köptes in ny, modern litteratur till den. Vem ska jag diskutera med när jag kommer tillbaka från mina skolträffar om det inte ens finns litteratur att visa upp? Visst, muntligt är ju effektivt men det krävs både skrivspråk och verbalt språk för att förankra ny kunskap, det är min övertygelse.
Så nu lutar jag mot att inte gå kursen. Den kommer säkerligen att ge mig något men jag kommer bara att bli frustrerad över att ensam få ny kunskap som inte direkt verkar premieras av arbetsgivaren. Jag vet hur svårt det kan vara att försöka nå ut till pedagoger med arbetsgivarens stöd och jag kommer inte att orka försöka ens utan det stödet. Har redan varit nära väggen en gång och det ska inte ske igen.
Nej, mina pengar borde nog gå till något som inte är yrkesrelaterat. Det känns ju konstigt att få lön och sedan betala tillbaka den till arbetet. Så jag väljer nog att lägga mina pengar på min egen framtid och en annan typ av utbilbning. Kanske låter det egoistiskt och snålt och i grund och botten är inte det min etiska syn på saker och ting men jag måste tänka så nu för jag märker när saker och ting är värda att satsas på och när de inte är det. Det här är inte det. Jag kommer att få otroligt lite tillbaka och mina chanser att omsätta mina nya kunskaper i praktiken kommer att vara små.

RSS 2.0